болѣзньнѣи — (4*) сравн. степ. к болѣзньныи во 2 знач.: телесны˫а стр(с)ти... иже вноутрь прелюбодѣема. болѣзнѣиша и лютѣиша н(е) оудобь цѣлима. (ἀλγεινότερα) ПНЧ XIV, 31в; вѣдѣ и пѩтое [крещение] еже слезное. но болѣзньнѣе. ˫ако же мы˫аи по всѩ нощи одръ… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
болѣзньновати — БОЛѢЗНЬН|ОВАТИ (3*), ОУЮ, ОУѤТЬ гл. Страдать, мучиться: на(с) ради обнищавшаго [Христа] пло(т)ю сею и земленымь тѣло(м). и болѣзньновавшю и оу˫азвену за ны. да мы об҃атимсѩ бж(с)твомь. (ὀδυνηϑέντος) ГБ XIV, 98г; д҃ши твоеи сп҃снье твое ѥсмь азъ.… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
гоньзноути — ГОНЬЗН|ОУТИ (28), ОУ, ЕТЬ гл. 1. Убежать: и гоньзнемъ ѿ землѩ живыхъ. ЗЦ к. XIV, 20в; аще же съ живото(м) гоньзнѹ ѿ рѹкѹ се˫а. чернець бѹдѹ. ПКП 1406, 166г; и пакы слово рекшѹ запрѣти дворьскомѹ. не распѹстити лю(д)и и ѹдержати полкъ. ѡдиномѹ же… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
видѣньныи — (16) прич. страд. прош. к видѣти. То же, что видѣныи; очевидный: и крилома дѣиственыма и видѣньныма взвысивъсѩ по ап(с)лкому гл҃у. оусрѩщѣмъ идуща х(с)а на аерѣ. ГБ XIV, 2г; но ˫ако же ре(к) воплощаѥ(т)сѩ. прилагаѥть еи плоти ѥже своѥ дебельство … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
горьцѣ — (17) нар. 1. То же, что горько в 1 знач.: камень великъ привѩза||ша ѥмѹ къ ногама… тако горцѣ и не чл҃вцьнѣ мч҃нъ бы(с) ПрЛ XIII, 9а–б; и здѣ проклинаѥмъ ѥсть, и тамо горцѣ мучимъ ѥсть. КТур XII сп. XIV, 62; Впрашаеши ли како живе(м). не зѣло ли… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
добродоушиѥ — ДОБРОДОУШИ|Ѥ (3*), ˫А с. Доброе расположение духа: чьстьномѹ бо ѡц҃ю въ манастыри съ ѹченикы… пребывающе. и томѹ же и ѡнѣмъ доброд҃шьѥ приимающемъ лѹчьшеѥ. (εὐθυμίας) ЖФСт XII, 101 об.; бѹрѩ люта и пагѹбьна. ѡнѣмъ ѹбо добродѹшиѥ ѿсѣкающи и все… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)